Witamina C – właściwości, objawy niedoboru i źródła jej występowania
2019-05-17


Witamina C – słyszał o niej każdy. Zwana inaczej kwasem askorbinowym, często stosowana jest w okresach obniżonej odporności, a także osoby aktywne fizycznie. Witamina C jest niezwykle cenna dla naszego organizmu. Dowiedz się jakie są źródła występowania kwasu askorbinowego. Poznaj objawy niedoboru i przedawkowania witaminy C oraz ile wynosi jej dzienne zapotrzebowanie.
2. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
3. Niedobór witaminy C - objawy
4. Nadmiar witaminy C – objawy przedawkowania
5. Które produkty są bogate w witaminę C?
6. Witamina C – suplementy
7. Kiedy stosować witaminę C?
Właściwości witaminy C
Kwas askorbinowy posiada szereg istotnych właściwości i korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Witamina C często stosowana jest też w kosmetyce. To znakomity i przede wszystkim silny przeciwutleniacz eliminujący wolne rodniki, a tym samym zapobiegający procesom starzenia się, m.in. skóry.
Witamina C pomaga:
- w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz odpornościowego, w tym także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich
- we właściwej produkcji kolagenu w celu zapewnienia odpowiedniego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów
- w zachowaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
- chronić komórki przed stresem oksydacyjnym
- w regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
- utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
Musisz wiedzieć, że organizm ludzki nie produkuje witaminy C, stąd też ważne, aby odpowiednią ilość kwasu askorbinowego dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Dobrym i zarazem skutecznym sposobem jest również suplementacja witaminą C.
Instytut Żywności i Żywienia podaje, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi:
- u dzieci średnio od 40 do 50 mg
- u kobiet 75 mg
- u mężczyzn 90 mg
Niedobór witaminy C - objawy
Niedobór kwasu askorbinowego w codziennej diecie może nieść za sobą wiele negatywnych skutków. Na deficyt witaminy C narażone są przede wszystkim osoby starsze, kobiety w ciąży i karmiące piersią, cukrzycy, osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym, palacze papierosów, osoby mające problemy ze stresem (dowiedz się jak radzić sobie ze stresem), a także osoby aktywne fizycznie, regularnie trenujące.
Objawami niedoboru witaminy C mogą być:
-
pękanie naczyń krwionośnych
-
zaburzenia krzepliwości krwi
-
krwawienie, bóle i opuchliznę dziąseł
-
szkorbut
-
nadczynność tarczycy
-
częste powstawanie ran i trudności w ich gojeniu
-
zaburzenia pracy układu nerwowego
-
osłabiony organizm
-
bolące mięśnie i stawy
-
brak apetytu
-
osteoporoza
-
spadek wydolności fizycznej
Nadmiar witaminy C – objawy przedawkowania
Witaminę C trudno przedawkować. Kwas askorbinowy z racji tego, że rozpuszcza się w wodzie, usuwany jest z organizmu wraz z potem i moczem. Kiedy mogą więc wystąpić objawy przedawkowania witaminy C? Gdy przekroczymy w ciągu dnia dawkę w ilości 1000mg. Wówczas może odczuwać bóle brzucha, nudności, wymiotować lub mieć biegunkę bądź wysypkę na skórze. Nadmiar witaminy C może prowadzić również do powstawania kamieni nerkowych.
Które produkty są bogate w witaminę C?
Wszelkie niedobory witaminy C można uzupełnić spożywając produkty bogate w kwas askorbinowy. Witaminę C znajdziemy głównie w warzywach i owocach. Największe jej ilości zawierają:
- dzika róża (100g = 426mg witaminy C)
- papryka żółta (100g = 183mg)
- czarna porzeczka (100g = 181mg)
- natka pietruszki (100g = 133mg)
- papryka czerwona (100g = 128mg)
- jarmuż (100g = 120mg)
- kiwi (100g = ok. 93mg)
- brokuły (100g = ok. 90mg)
- brukselka (100g = 62mg)
- papaja (100g = ok. 62mg)
- truskawki (100g = ok. 59mg)
- kalafior (100g = ok. 45mg)
- pomarańcza (100g = 53mg)
- cytryna (100g = 53mg)
- grejpfrut (100g = 33mg)
Sięgając po wyżej wymienione produkty pamiętaj, aby ich nie suszyć i nie poddawać obróbce termicznej. Dzięki temu unikniesz dużych strat witaminy C. Owoce i warzywa należy zatem jeść surowe i przede wszystkim świeże. Dłuższe przechowywanie ich nie będzie dobrym rozwiązaniem. Nie mocz ich też w wodzie i tuż przed zjedzeniem cienko obieraj, najlepiej nożami ze stali nierdzewnej.
CZYTAJ RÓWNIEŻ: Suplementy diety – czym są? Czy warto je stosować?

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Suplementy diety – czym są? Czy warto je stosować?

Witamina C – suplementy
Wszelkie niedobory witaminy C możesz uzupełnić również sięgając po suplementy, które stanowią doskonały dodatek do zbilansowanej diety. Na rynku znajdziesz wiele preparatów zawierających kwas askorbinowy. Bogatą ofertą produktów z witaminą C może pochwalić się firma Olimp Laboratories – jeden ze światowych liderów branży suplementów diety i odżywek. Produkty tej firmy wyróżnia farmaceutyczna, wysoka jakość.
Wśród suplementów diety marki Olimp Labs, które zawierają witaminę C wyróżnić można:
- Gold-Vit C 1000 Forte
- Gold-Vit C 500 plus
- Gold-Vit C 2000 shot
- Gold-Vit C Junior
- Gold-Vit C 1000 w tabletkach musujących
Kiedy stosować witaminę C?
Jak widać, rola witaminy C w naszym organizmie jest bardzo ważna. Warto więc zadbać o uzupełnienie codziennej diety w ten cenny mikroskładnik. Przyjmowanie kwasu askorbinowego szczególnie ważne jest jesienią i zimą, kiedy na skutek obniżonej odporności, bardziej jesteśmy podatni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Równie dobrym rozwiązaniem jest stosowanie witaminy C po przebytej chorobie oraz przy występujących stanach zapalnych w organizmie. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta, przy regularnym uprawianiu sportu, paleniu papierosów, czy problemach ze stresem z cukrzycą i nadciśnieniem.
Pamiętaj zatem o witaminie C i ciesz się dobrym zdrowiem oraz witalnością!
Pokaż więcej wpisów z
Maj 2019
Polecane