Izomaltuloza, czyli cukier o prozdrowotnych właściwościach

2017-12-01
Izomaltuloza, czyli cukier o prozdrowotnych właściwościach

Izomaltuloza czy też palatynoza to izomer sacharozy stosowanej przez nas w postaci białego cukru. Występuje ona w miodzie albo cukrze trzcinowym. Izomaltuloza ma smak bardzo podobny do sacharozy, jednak wydaje się nieco słabsza i subtelniejsza. Jest ona zbudowana z glukozy i fruktozy z wiązaniem glikozowym, które następuje jednak w innym miejscu. Sprawia to, że palatynoza jest dłużej rozkładana w organizmie, więc staje się pomocna w diecie sportowców lub diabetyków. Pierwszym krajem, w którym zaczęto produkować ten cukier na szerszą skalę były Niemcy. To właśnie w Palatynacie, od którego wzięła się jego druga nazwa, przy pomocy enzymów i bakterii powstawała izomaltuloza.

Świetne wchłanianie

Przeprowadzono badania na szczurach i świniach, które pokazały, że izomaltuloza jest całkowicie hydrolizowana i świetnie przyswajalna przez organizm. Jednak w porównaniu do sacharozy czy maltozy hydroliza disacharydu następuje wolniej, więc nie powoduje on gwałtownego wzrostu glukozy i insuliny w organizmie. Nawet duże dawki palatynozy nie są toksyczne (mowa tutaj o 7-8,1 g na kg). Jest ona również całkowicie wchłaniana przez jelito cienkie i prowadzi do przedłużonego uwalniania glukozy, obojętnie z jakimi produktami spożywczymi zostanie podana. Udowodniono również, że systematyczne spożycie izomaltulozy jest bardzo dobrze tolerowane przez osoby z problemami naczyniowymi.

Pomoc w odchudzaniu

Inne badania, wykonane z udziałem 10 wytrenowanych mężczyzn, wykazały, że poziom cukru może przyspieszać proces β-oksydacji kwasów tłuszczowych. Podczas eksperymentu jego uczestnikom podawano do picia roztwór sacharozy i izomaltulozy (1,1 g/min) w trakcie 150-minutowej przejażdżki na rowerze. Jaki był wynik badania dla tych dwóch cukrów? Wykorzystanie izomaltulozy było mniejsze podczas wysiłku niż w przypadku sacharozy. Spowodowane jest to jej wolniejszym wchłanianiem. Małe wahania insuliny we krwi podczas przyjmowania izomaltulozy stymulują organizm do korzystania ze znajdujących się w nim rezerw tłuszczu, a więc spalane są jego zapasy.

Ponadto w Holandii badano wpływ palatynozy na osoby otyłe. Obserwowano podczas eksperymentu reakcję ich organizmu na spożycie palatynozy oraz sacharozy. Naukowcy podawali 10 otyłym osobom dwa napoje, jeden z sacharozą, drugi z palatynozą w odstępie 4 godzin. Próbki krwi pobierane były po spożyciu napoju wraz z posiłkiem, a potem po 30 minutach. Badania wykazały, że przyjmowanie posiłku z napojem powodowało mniejszy skok poziomu glukozy oraz insuliny we krwi, w szczególności w przypadku napoju z izomaltulozą. Podobne wnioski wysunięto w przypadku oksydacji kwasów tłuszczowych – posiłek z izomaltulozą powodował wyższe o 14% tempo oksydacji niż ten z sacharozą. Tak więc izomaltuloza jest zdecydowanie korzystniejsza dla osób otyłych niż sacharoza.

Jak izomaltuloza walczy z otyłością? Odpowiedzi na to pytanie poszukiwali japońscy naukowcy. Doszli oni do wniosku, że może powodować wzrost aktywności receptorów wątrobowych pobudzanych przez proliferatory peroksysomów: PPAR-α oraz PPAR. Aktywacja pierwszego z nich przynosi korzyści w mięśniach szkieletowych, sercu oraz wątrobie w postaci katabolizmu kwasów tłuszczowych. Poza tym zapobiega ona ponownej syntezie kwasów tłuszczowych. PPAR-γ natomiast biorą udział w regulowaniu metabolizmu lipidów oraz przemianach glukozy i jej transporcie. Mają również wpływ na insulinową wrażliwość tkanek. Izomaltuloza nie przyczynia się, tak jak sacharoza, do obniżenia tej wrażliwości, co z kolei powoduje rozwój chorób metabolicznych.

Walka z próchnicą

Cukry kojarzą się z raczej z przyczyną powstawania próchnicy, a nie jej leczeniem. Jednak wbrew pozorom palatynoza może pomagać w walce z tą popularną chorobą zębów. W jamie ustnej znajdują się bakterie, które powodują powstawanie zmian próchnicznych. Głównie są to paciorkowce, najgroźniejsze dla naszych zębów. Podczas metabolizmu cukrów wytwarzają one kwas mlekowy, który rozpoczyna proces próchniczny, ponieważ kwaśne środowisko niszczy szkliwo zębów. Palatynoza nie jest rozkładana przez bakterie jamy ustnej na cukry proste, więc nie przyczynia się do powstawania próchnicy. Naukowcy dopatrują się jej pozytywnego wpływu na zdrowie zębów w innym wiązaniu glukozy z fruktozą.

Wsparcie dla sportowców

Osoby chore na cukrzycę typu I zostały poddane badaniu, w którym przyjmowały 75 g dekstrozy albo izomaltulozy przed wysiłkiem trwającym do 80% osiągnięcia pułapu tlenowego. Pomiar zawartości cukru w ich krwi wykonywano 2 godziny przed i 3 godziny po wysiłku. Z badań krwi wynikało, że izomaltuloza o niskim indeksie glikemicznym powodowała dłuższe utrzymywanie się określonego poziomu glukozy we krwi podczas ćwiczeń, jak i po ich zakończeniu. Poza tym przyczyniła się ona do wykorzystania tłuszczów jako alternatywnego źródła energii.

Cukier ten jest więc zdecydowanie lepszym wyborem dla osób trenujących. Powinien on zastąpić inne cukry wykorzystywane w suplementach dla sportowców, którzy dążą do zwiększenia wytrzymałości organizmu lub też wykonują intensywne treningi na siłowni. Podczas stosowania izomaltulozy nie dochodzi do gwałtownych spadków poziomu glukozy we krwi, więc dzięki niej treningi mogą być zdecydowanie efektywniejsze.

Izomaltuloza jest więc sprzymierzeńcem osób dbających o zdrowie, szczupłą sylwetkę, jak i tych aktywnych fizycznie. To cukier odpowiedni dla diabetyków i osób otyłych. Jest on obecnie produkowany na masową skalę, jednak w Polsce nadal mało osób wie o jego istnieniu i właściwościach jakie wykazuje. Palatynoza znajduje się w niektórych odżywkach dla sportowców np.: Caro-nox™, Gainerator™, Profi Mass, Massacra Episode 2, Pump Express™ i Reanimator®. Warto na własnej skórze sprawdzić jego dobroczynne działanie na nasz organizm.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel