Imbir – świetny pomocnik w spalaniu tkanki tłuszczowej

2017-12-01
Imbir – świetny pomocnik w spalaniu tkanki tłuszczowejImbir pochodzi głównie z Chin, Jawy, Indii, Filipin oraz Afryki. Już od 2800 roku p.n.e. jest zaliczany do roślin wspomagających leczenie ciężkich chorób. Powszechnie wykorzystywane jest jego kłącze (Rhizoma Zingiberis), które znajduje zastosowanie zarówno w gastronomii i lecznictwie, jak również  wspomaga odchudzanie. To pomocnik wszystkich osób, które chcą pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej z organizmu.   Imbir posiada w swoim składzie substancje lecznicze takie jak olejek eteryczny oraz żywice. W olejku znajdują się natomiast seskwiterpeny (węglowodany z grupy terpenów), jak i monoterpeny (substancje chemiczne z grupy terpenów nadające imbirowi intensywny zapach). Oprócz tego w żywicy kłącza znajdziemy gingerole odpowiedzialne również za zapach imbiru i szogaole nadające mu ostry, nieco palący smak, który jest jednak łagodzony przez wysokie temperatury. Co więcej w składzie imbiru znajdują się także lipidy, glikolipidy i kwasy posiadające grupy siarkowe – mają one jednak mają mniejsze właściwości lecznicze.

Imbir w walce z nadwagą  

Japońscy naukowcy odkryli, że gingerol może odpowiadać za większą wrażliwość komórek na insulinę. Wykazuje on działanie podobne jak w przypadku przyjmowania leków hipoglikemizujących lub przeciwcukrzycowych. Obecnie coraz więcej osób posiada tzw.: insulinooporność, której powstawaniu sprzyjają nieprawidłowe nawyki żywieniowe, mała aktywność fizyczna oraz nadwaga. Przez te czynniki tkanki nastawione na nadmierne działanie insuliny, stają się odporne na jej działanie. Tym samym we krwi rośnie poziom glukozy, a komórki ciała pozostają niedożywione, gdyż nie jest ona dopuszczana do ich wnętrza. Trzustka produkuje wówczas coraz więcej insuliny i dochodzi do zjawiska hiperinsulemii wpływającej z kolei na rozwój cukrzycy II stopnia. W wyniku tego oporność komórek zaburza metabolizm węglowodanów oraz syntezę tłuszczów i białek. Insulinooporność może prowadzić do powstawania wielu chorób, ponieważ dostarczane do organizmu związki odżywcze nie ulegają prawidłowemu rozkładowi. Jest ona coraz częstszą przyczyną miażdżycy czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby.   Gingerol z imbiru, kapsaicyna z ostrej papryki, eugenol z goździków oraz kurkumina to związki fenylowe zwale waniloidami. Wykazują one podobne działanie, które jest wykorzystywane w medycynie naturalnej, głównie na terenach Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Posiadają właściwości przeciwzapalne, a nawet przeciwnowotworowe. Istnieją również dowody na to, że przeciwdziałają nadwadze i otyłości. Z tego względu ich dodatek w suplementach diety powoduje większą termogenezę spoczynkową. Imbir tak samo jak kofeina czy wspomniana kapsaicyna zwiększa temperaturę ciała podnosząc wydatkowanie energii nawet do 5% i utlenianie kwasów tłuszczowych do 16% oraz zapobiegając spowolnieniu procesów metabolicznych. Stanowi to dowód na to, że wymienione waniloidy, w tym gingerol z imbiru wpływają na utrzymanie prawidłowego bilansu energetycznego oraz walkę z nadwagą. Aktywne składniki imbiru wspomagają terapie odchudzające i regulują masę ciała.  

Korzeń wspomagający zdrowie  

Korzeń imbiru posiada również pozytywny wpływ na nasze zdrowie, co potwierdzają liczne badania. Hamuje on między innymi procesy zapalne w organizmie wpływając na kaskadę kwasu arachidonowego. Poza tym dodawany jest do leków i suplementów diety wspomagających leczenie chorób reumatycznych i dolegliwości stawowych. Imbir wykazuje również działanie przeciwbólowe, przy czym nie wpływa na zahamowanie cyklooksygenazy COX-1 jak większość niesteroidowych leków zapalnych, co może przyczyniać się do uszkodzenia przewodu pokarmowego, zatrzymywania wody i sodu w organizmie, a nawet zmniejszenia przepływu krwi w nerkach. Działanie imbiru polega również na hamowaniu nudności. Jest on stosowany na przykład przy chorobie lokomocyjnej, u kobiet w ciąży i osób po operacjach, hamując skutecznie wymioty. Jednak to jeszcze nie koniec właściwości rośliny. Obniża ona również poziom cholesterolu i lipidów w organizmie, więc może przeciwdziałać wielu chorobom związanym z odkładaniem się tłuszczów np.: miażdżycy. Wspomaga również procesy trawienne, więc korzeń imbiru dodawany do potraw reguluje pracę układu pokarmowego. Od dawna imbir jest także uważany za afrodyzjak. Badania na zwierzętach udowodniły jego pozytywny wpływ na produkcję spermy oraz ruchliwość plemników. I na koniec – imbir działa uspokajająco ze względu na działanie na ośrodkowy układ nerwowy organizmu, więc wpływa również na dobre samopoczucie i odprężenie ciała.  

Imbir w suplementach diety  

Korzeń imbiru jest powszechnie dostępny w marketach w całości, jak i w formie sproszkowanej. Suplementy z nim w składzie znajdują się również w wielu aptekach oraz sklepach stacjonarnych i internetowych. Podsumowując, wykazuje on działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, uspokajające, przeciwwymiotne, przeciwwrzodowe, przeciwrakowe, obniżające poziom cholesterolu we krwi, pobudzające trawienie, a także zapobiegające agregacji płytek krwi. Najważniejsze jednak, że zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, ma wpływ na gospodarkę lipidową oraz termogenezę. Dzięki temu imbir jest sprzymierzeńcem wszystkich osób, które chcą pozbyć się zalegającego w organizmie tłuszczu. Jednym z polecanych preparatów z imbirem wspomagającym odchudzanie i oczyszczającym jednocześnie organizm z toksyn jest Slim Expert™. Inny suplement diety z jego zawartością to Arthroblock®, który dba z kolei o stawy i przyspiesza ich regenerację. Polecany jest więc dla wszystkich sportowców, zwłaszcza kulturystów.
Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2017
This page uses cookie files to provide its services in accordance to Cookies Usage Policy. You can determine conditions of storing or access to cookie files in your web browser.
Close
pixel